Huset vid Ångermanälvens strand

Detta är Ådalen, Guds verk, då han på samma gång log och vredgades!

Köket nu

Publicerad 2014-04-25 12:32:00 i Allmänt,


Det känns verkligen bra att ha fått flytta ner hit. Huset har ett läge som är svårt att finna motstycke till. Älven är ca 700 m här. Själva huset är nu under renovering. Vi är klara med köket. 
 
Eftersom huset är gammalt, den första delen sedan början av 1900-talet, så ville vi inte göra för mycket åthävor. Vi valde att sätta pärlspont på väggarna i köket. Inredningen går i lantstil. Vi köpte Lidingö på IKEA. Under tiden vi planerade det så bestämde vi oss för att även ha en vedspis.
Så här ser den ut när den väl kom in. 
Det är så mysigt att man kan se elden. När det var strömavbrott var det bra att kunna laga mat på den. 
 


Skafferiet till vänster om vedspisen drar man ut. Det är väldigt praktiskt. Man ser var allt är utan att behöva flytta på allt som i ett skafferi med fasta hyllor. Jag har också karusell i det undre hörnskåpet. Jag tycker mycket om diskhon i porslin och lådan under den. Den drar man ut och där har vi vår sopsortering. 
Vi har några lister kvar att sätta upp samt litet fogning av kaklet. Det gör vi någon dag nät det är regnväder.
 
Vår köksmöbel blev väldigt fin här. Den är i björk och ek. Bordsben, stolsben och ryggar är målad björk och bordsskivan samt sitsarna är av ek. Det stora skåpet hör också till. 
Synd bara att vi inte fick plats med kökssoffan som fanns här när vi köpte huset. Men man kan inte få allt. Nu står den i uterummet. 
 

Mys.
Jag tycker om vita gardiner för då får vi in mycket ljus. Det behöver vi nordbor.

Jag ville ha en ny lampa och hittade den här som passar så bra i ett lantkök. Vi har dimmer så man kan själv bestämma ljusstyrkan. 
Min son Fredrik har gjort handdukshyllan på slöjden i skolan. Min mamma har broderat tygstycket. Några änglar här också. Observera att jag själv aldrig köper änglar. Jag får dem. Kopparbrickan fick jag av pappa för många år sedan. Den som är riktigt observant ser säkert att Gustav V Adolf också står där på hyllan. Det är Hampe Svanberg som gjort den lilla träfiguren.

Det är väldigt vackert. I alla år har jag kokat det på spisen så att det ska hålla till nästa generation också.

På sidan av frysen har jag satt min älsklingstavla som är gjord av en konstnär som jag känner. Han var bildlärare hos oss och hette Stig Österberg. Träskulpturen är gjord av Bertil Westman som var en kollega till mig. Den föreställer mig och jag fick den när jag slutade som skolledare i Kramfors kommun. Den betyder väldigt mycket för mig. 
Fjällkon
 
Bertil sa: "Det här är du Lillemor. Du är ofta så glad och sprider solsken till oss. Men ibland finns det en tår i ditt öga för du är väldigt medkännande. Blixten står för att du kan bli arg också. Du är hjärtlig och du är musikalisk. Styvmorsviolen symboliserar att du kommer från Ångermanland. Den silverfärgade nageln står för ditt efternamn".
Klart att man blir glad över så fina ord. 
 
Mamma broderade den här till mig.
Skåpet som hör till köksmöbeln. Det slukar mycket. I tunnan till höger om det förvarar vi ved. Makens barnbarn pryder almanackan och vi gläds varje gång vi tittar på den.
Vi har sex spottar i taket också de med dimmer. När de är tända behöver man inte ha någon belysning under skåpen.
Utsikt från mitt köksfönster idag. Björkarna har börjat slå ut. Jag känner en inre frid när jag står där och diskar eller lagar mat. Äntligen har jag kommit hem igen! 
 
Sköt om dig där ute! Själv är jag gräsligt förkyld men det går över. 
Kommentarer

Postat av: Lena

Publicerad 2014-04-29 11:34:31

Vilket mysigt och fint lantkök ni har. Det är rogivande att bo vid skogen och vattnet. Frihet...
Jag förstår att du trivs, vår barndom kommer alltid att påverka oss med mycket fina minnen.
Hade fortsatt mysigt Lena

Svar: Vad roligt att du tycker det. Det där med att bo vid vattnet har ju varit en del av mitt liv.
Stintan

Postat av: Stintan

Publicerad 2014-04-30 20:28:54

Jag är ju uppvuxen i Härnösand på Härnön, som är omgiven av vatten. Dessutom tillbringade vi somrarna i Bönhamn. Mamma och pappa hade stuga vid havet söder om Härnösand. Vi hade ju stugan i Grundsjö också. I Bollstabruk, där din mans farbror och jag bodde, var vattnet nära och även i Sollefteå hade vi närhet till Ångermanälven. Och nu bor jag vid älvens strand. Det är underbart!

Kram till er

Postat av: wiolettan

Publicerad 2014-05-01 17:42:19

Hej på dig.
Det var roligt att du tittade in till mig. Efter det har jag varit bortrest och mitt hjärta är inte som det ska, så jag har inte orkat så mycket. Pacemakern hjälper till men orken försvinner nästan ibland.
Hoppas att du fortsätter och skriver här så kan vi ha kontakt.
Härliga bilder, ni har fått det mycket fint. Förstår att du trivs, omgivningarna är ju också så underbara.
Skåpet som tillhör köksmöblen, som du skrev, jag har ett likadant, fyllt med katter.
Må bra och varm kram till dig.

Svar: Vad roligt att höra av dig! Men inte så kul att höra att du mår så dåligt.

Ja, köket blev bra. Nu är det litet annat som ska fixas. På måndag får vi hem material till en timrad Friggebod på 15 m2. Min yngste son och ett barnbarn till mig samt Christers äldste son är allergiska mot våra birmakatter. Därför kan de inte sova över här. Vi ordnar det med ett djurfritt litet hus på tomten. Det kommer att bli bra.

Ha en fin helg du och Mysingen! Själva ska vi ner till Sundsvall i morgon för att lyssna på Caprice. Det är Kjell Lönnås körer som sjunger tillsammans med Helen Sjöholm. Vi har en sonhustru som är med i en av körerna. Det blir trevligt. Efter den konserten ska vi ta hand om två av våra barnbarn. Ännu trevligare. :)

Kram
Stintan

Postat av: Stintan

Publicerad 2014-05-02 13:02:53

Glömde säga att du har bra smak...haha! Likadant skåp. Vilket sammanträffande!

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Stintan

2010 köpte vi huset på Mon. Sedan oktober 2013 bor vi här permanent. Jag tycker om att sticka, virka och sy. Jag läser också mycket. Vi har fyra birmakatter och en hund. Jag är litet ojämn i mitt bloggande beroende på att jag ibland inte mår så bra. Jag har en whiplashskada och psoriasisartrit. Men man måste ju leva ändå. Livet går inte i repris.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela