Huset vid Ångermanälvens strand

Detta är Ådalen, Guds verk, då han på samma gång log och vredgades!

Konsert i kyrkan

Publicerad 2013-04-22 13:34:00 i Allmänt,

Det här är vår vackra kyrka i Robertsfors.
Igår var det konsert där. Vivi-Anne och Lennart Forsgren hade anordnat den. De har förut arbetat här som organist och musiklärare. De är pensionerade nu men vikarierar för vår kantor som är tjänstledig. Kyrkokören medverkade också.
Kyrkan har ett rektangulärt plan med ett smalare kor och en utskjutande sakristia. Kyrkan har vitputsade fasader och täcks av ett högt, skifferklätt sadeltak. Invändigt är kyrkan en salkyrka med vitputsade väggar och ett tunnvält tak, klätt med gråmålad träpanel. Kyrkorummet har fast bänkinredning. Korfönstret är komponerat av Bo Beskow och arkitekt för kyrkan var Ivar Tengbom, som även ritat den fristående klockbocken. Kyrkorummet är mycket vackert.
Jag har varit kyrkvärd här i fyra år och så här har det oftast sett ut vid 10-tiden på söndagsmorgnarna är jag kommit dit för att ordna för gudstjänsten.
 
Igår bjöds det på enorgelkonsert. Det var Bachs sex orgelkoraler.
 
Schüblerkoralerna (tyska: Die Schüblerschen Choräle) är sex koralbearbetningar för orgel av Johann Sebastian Bach (originaltitel: Sechs Choräle von verschiedener Art, ’Sex koraler av olika slag’). Särskilt Wachet auf och Kommst du nun, Jesu, vom Himmel herunter hör till Bachs mest kända verk för orgel. Den senares melodi är mer känd med texten Lobe den Herren (eller, för svensktalande, Herren, vår Gud, är en konung) – med den mindre kända texten kan denna samling genomgående anknyta till kyrkoårets slut och adventstiden.

Den exakta tidpunkten för samlingens tillkomst är inte känd; originaltryckningen utfördes i Zella 1748/1749 av Johann Georg Schübler, vilken också har gett den dess namn. Fem av de sex satserna är bearbetningar av kantatsatser. Brottstycken ur Kantat 188 förmodas vara källa till den sjätte satsen, men det är spekulation.

Det faktum att Bach gjorde sig omaket och stod för kostnaden för att låta gravera och ge ut transkriptionerna tyder på att han inte betraktade Schüblerkoralerna som ett smärre hafsverk, utan lika beaktansvärd som de övriga klavermusiksamlingarna han lät gravera. Dessa sex satser gör kantaternas karaktär tillgängliga via det mer kommersiellt gångbara mediet klaviaturtranskriptioner.

Satserna torde vara avsedda att vara lätta att spela; de flesta av satserna är bara trestämmiga, och pedalstämman i dem har antingen cantus firmus eller tjänar som rytmiskt enkelt harmoniskt stöd för överstämman. Något svårare är de fyrstämmiga Wer nur den lieben Gott lässt walten och Meine Seele erhebt den Herrn. I den senare har även pedalen jämte de bägge stämmorna i vänster hand del i den tematiska genomföringen och bearbetningen.

 

 
Tack Vivi-Anne, Lennart och kyrkokören för en helt underbar kväll i Bachs tecken!
Det var en fantastisk konsert som ni bjöd på!

Kommentarer

Postat av: Spanaren

Publicerad 2013-04-24 14:52:36

Vacker kyrka, vacker musik och ett vackert bonusbarnbarn/ kram

Svar: Ja, det var underbar musik. Hon är jättesöt och rar :) Man känner sig rik när man har barnbarn, även de som är bonus.Ha en fin dag! Kram
Stintan

Postat av: Anonym

Publicerad 2013-04-24 16:11:15

Nu har vi bakat din Ambrosiakaka och inlägget kommer in 18.00. Min man har provsmakat och den blev fantastiskt god. Den skall vi bjuda våra middagsgäster på i kväll. Tusen tack för receptet och hjälpen. Nu har vi fler säkra kort och vi har fryst in resten.

Vilken fin kyrka konserten var på och vad kul att du är kyrkvärd. Vad intressant att få ta del av ett stycke historia. Vilka fina musikklipp med en fantastisk orgel. Jag gillar Bach själv

Ha en fin kväll
kramar


Svar: Hej! :) Vad roligt att kakan blev god! Det som är bra med att man bakar i långpanna är ju at det blir mycket och att man kan frysa in och ta fram senare. Lätt om man skär rutorna kvadratiska. Ja, den är vacker. Christer och jag gifte oss i den 20030105. De var -34 ute men varmt i sinnet. :) Konserten var underbar. Jag lever än på den.Ha så trevligt på middagsbjudningen! Mjuken
Stintan

Postat av: wiper

Publicerad 2013-04-24 16:11:52

Nu hade jag för bråttomt igen ;)) det är jag som skrivit kommentaren ovan

Malin wiper

Svar: Men Malin då! *fniZzar***
Stintan

Postat av: wiper

Publicerad 2013-04-25 13:26:33

Fattar inte vad som händer men jag lyckas glömma att fylla i namnet varje gång jag är inne här ;))

Vilken fin kyrka ni gifte er i, sånt blir ett vackert minne. Musik kan man inte vara utan och jag själv gillar både klassisk musik och annat utom dansband.

När min man och jag gifte oss så åkte vi dan efter till Stockholm, bodde på hotell och gick sen på Operan och såg en föreställning.

Ha en skön dag
kramar

Svar: Hihi... lika roligt varje gång. Ja, den är fin. Du är som jag. Jag gillar det mesta utom dansband. Fast dansar jag så ska det ju vara det :) Vilket trevligt bröllopsminne ni har! Ha det så fint idag! Kramar
Stintan

Postat av: Kikkan

Publicerad 2013-04-25 20:57:03

Vilken söt kyrka Ni har och fina konserer är ju underbara att lyssna på.. Vi var ute på dagsutflykt med Svenska Kyrkan i Londons organist & hennes make som är diakon i måndags. De är jätteduktiga musikanter.. Kom just att undra lite, är det vanligt att kyrkorna i Sverige inte har några torn??? Kramar Kikkan ♥♥♥

Svar: Robertsfors kyrka byggdes 1957 efter ritningar av Ivar Tengbom. Den är en modern kyrka. Exteriören har flera medeltida drag. På den tiden byggde de nog många kyrkor utan torn. De vitputsade tegelmurarna formar en enskeppig kyrka med rakavslutat kor, smalare än långhuset men i samma höjd som detta. Koret är orienterat mot norr. Intill dess östmur står en vidbyggd sakristia. Kyrkans sydparti med utgörs av ett vapenhus, jämnbrett med långhuset. I vapenhusets östmur har kyrkans huvudingång sin plats. Kor och långhus täcks av ett högt, skifferklätt sadeltak. Det höga fönstret i altarmuren med glasmålningar är komponerat av Bo Beskow och fungerar som altartavla. Över det ljusa kyrkorummet med vitputsade väggar höjer sig ett tunnvalv klätt med grå träpanel. Kyrkan har fast bänkinredning med öppna bänkar. Ärligt talat så vet jag inte. Tror att det är mer vanligt med de nyare kyrkorna Ja, jag kan tänka mig att de är duktiga. Kramar ♥♥♥
Stintan

Postat av: Anonym

Publicerad 2013-05-26 07:59:27

Vilken vacker kyrka och härlig konsert!

Ha en skön och trevlig Mors Dags-söndag! Kramar om!!

Postat av: Signhild Skrivmoster

Publicerad 2013-05-26 08:00:07

Jag är den anonyma ... hoppsan jag får se upp nästa gång!

Svar: Hej! Jag kan nog se på hur du skriver vem du är vännen :)
Stintan

Postat av: wiper

Publicerad 2013-06-20 13:28:37

Hej!

Jag skulle behöva din adress för jag skall skicka en sak till dig.

Kan du mejla den på:

wiperium@hotmail.com

Ha en fin midsommar
kramar

Postat av: Sushi

Publicerad 2013-09-22 15:53:58

Hej!
Lovade ju dig när vi träffades på Ceylon Cafe att jag skulle kommentera på din blogg :)
Kan säga att när dottern konfirmerades i Robertsfors kyrka så sjöng jag solo när konfirmanderna tog nattvarden!
Det var nog den häftigaste "sjungningen" jag gjort..det var fullsatt å jag hade ingen musik till..så det var brano nervöst :)
Det var en psalm från gamla sions toner "Ljuvligt och kärleksfullt Jesus hörs kalla"
Ha det gott! Mvh / Sushi

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Stintan

2010 köpte vi huset på Mon. Sedan oktober 2013 bor vi här permanent. Jag tycker om att sticka, virka och sy. Jag läser också mycket. Vi har fyra birmakatter och en hund. Jag är litet ojämn i mitt bloggande beroende på att jag ibland inte mår så bra. Jag har en whiplashskada och psoriasisartrit. Men man måste ju leva ändå. Livet går inte i repris.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela