Huset vid Ångermanälvens strand

Detta är Ådalen, Guds verk, då han på samma gång log och vredgades!

Hjälp! Jag är en fet gammal tant!

Publicerad 2013-04-14 18:20:00 i Allmänt,

Här är jag idag.
När jag var ung såg jag ut så här:
Smärt och smidig eller hur? som Sickan Carlsson sjöng. Kunde inte hitta någon inspelning av henne men så här var melodin.
 
Ja, där var jag 29 år och hade just sytt min sockendräkt klar. Jag hade sytt på den varje ledig stund jag hade mellan arbete som lågstadielärare, två barn och jobb hemma. Jag höll på hela vårterminen. Men det var roligt jobb. Den är från min mammas hemsocken Bjärtrå. Nu har vi hus på Fröksmon, bara en mil därifrån. Mormor och morfar har sin grav där. Den sköter jag numera.
Jag kommer så väl ihåg den där dagen fotot togs. Det var avslutning i Ytterlännäs kyrka och Peters mamma ville fotografera oss tillsammans. Då kom dr. Sundwall förbi och han utbrast: "Stinta, du är vacker som denna sommardag!" Då blev jag ju glad så klart.
 
Åtta år senare fick jag ett barn till och gick, som vanligt, upp mycket i vikt. Jag har haft jättesvårt att gå ner. När jag har bantat så har jag gått upp igen efter ett tag. Milde Moses! Ända sedan första barnet kom 1969 har jag jojjat upp och ner. Det är inte bra!
Ja , inte är det roligt när man till slut inser att man blivit fet. Om man ha ett BMI (Body Mass Index) över 30 så är man fet. Oj, oj, oj! Inte rolig! Men det var bara att inse fakta att JAG ÄR FET!
 
Vad fasen! Jag har en whiplashskada och psoriasis och psoriasisartrit också. Som om inte det vore nog!
Och det gör jag också. För två år sedan började jag få cellgiftsbehandling mot detta. Nästan alla utslag är borta och som jag skrivit tidigare så har jag inte så mycket besvär med leder och muskelfästen. I onsdags fick jag ju fara in till Reumatologen och få cortisonsprutor bak i rumpan i två muskelfästen. Nu känns det bra där. Tur att man kan få hjälp!
 
Men tillbaka till att gå ner i vikt. Jag hade bestämt mig för att göra det och då såg jag Shirley.
 
 
 
Och då tänkte jag: Kan hon, så kan jag!
Jag äter en medicin som gör att det är svårt att gå ner i vikt. Men jag bestämde mig för att gå med Viktväktarna online. Och det funkade!
****************************************************************************************************************************** 
 Efter ett tag så kunde man läsa hos KOSTDOKTORN:
Oj. Detta var en riktig PR-katastrof för Viktväktarnas trovärdighet! Viktväktarna har gjort massor av TV-reklam i år med sin nya talesperson, Shirley Clamp. Detta under mottot ”Viktväktarna – för att det fungerar”.
 Aftonbladet avslöjar sanningen bakom reklamen. Shirley Clamp gick inte ner med hjälp av Viktväktarna. Istället anlitade hon den exklusiva privatkliniken Bülow Clinic (á ca 20 000 kronor) som tillhandahåller en helt annan metod, inklusive hormontillskott, under perioden juni- augusti 2012. Några veckor efter hennes stora viktminskning på Bülow Clinic skrev hon på ett lukrativt avtal om att bli Viktväktarnas ansikte utåt.

Aftonbladet: Clamps blixtbantning – en bluff

Så vad innebär detta? Kan Viktväktarna verkligen fortsätta att använda Clamp som ansikte utåt och sin slogan ”För att det fungerar” när Clamp gått ner i vikt på ett helt annat sätt? Det vore mer än cyniskt. Och det är inte allt.

Bülow Clinic

På Bülow Clinic använder man en extrem svältkost (500 kalorier per dag) kombinerat med en experimentell hormonbehandling (HCG) som sägs minska hungern. Det är omdiskuterat om hormonet gör någon nytta eller endast är placebo. Naturligtvis rasar man i vikt på bara 500 kalorier per dag (dvs svält) även utan hormonet.

Skillnaden mellan verkligheten, extremsvält och hormonbehandling, och Viktväktarnas slagord i reklamen är milsvid. I reklamen är inget förbjudet, man kan leva helst som vanligt och fika och äta bakelser om man vill. Verkligen?

Bilder från Aftonbladet

Ska man tro bilderna som Aftonbladet publicerar idag så är det tydligt att Clamp hade gått ner i vikt på annat vis innan hon skrev på för Viktväktarna.

shirley03

Shirley Clamp 2011

 

shirley04

Shirley Clamp just efter Bülow Clinic augusti 2012

 

shirley01

Shirley Clamp i Viktväktarnas reklam januari 2013

Imponerande viktminskning innan Viktväktarna. Men om Clamp alls gick ner ytterligare i vikt med hjälp av dem så är det knappast uppenbart.

Problemet med Viktväktarna

Problemet med Viktväktarna är inte bara deras brist på ärlighet i sin reklam. Problemet är att de inte heller är ärliga i sina kostråd. De fortsätter att ragga betalande kunder genom att lova att små förändringar ger stora resultat i längden. Att man inte behöver ge upp något för att gå ner i vikt. Att man kan leva nästan precis som vanligt och äta kakor och bakelser om man vill (de till och med säljer eget chokladgodis).

Det är den största myten idag om viktminskning. Små förändringar ger inte stora effekter. Det avfärdades härom veckan av fetmaexperter i självaste New England Journal of Medicine som myt #1 om viktminskning. Små förändringar ger enligt vetenskapen i bästa fall liten viktminskning.

Viktväktarna är alltså inte bara oärliga i sin reklam. De är också oärliga i sina råd. De försöker tjäna pengar genom att lova saker något de inte kan hålla: att du kan gå ner i vikt medan du äter kakor och bullar. Naturligtvis är många lätta att lura. De vill ju så gärna tro att vad Viktväktarna lovar är sant.

Sanningen är att det är en myt att man kan fortsätta äta skräpmat och långsiktigt hålla vikten, bara man tvångsmässigt räknar kalorier. En myt som odlas av McDonalds, Coca Cola, Viktväktarna och tusentals andra som tjänar pengar på den.

I verkligheten är en kaloriräknad kak- och bulldiet ett recept på hunger, jojo-bantning och i värsta fall ätstörningar.

************************************************************************************************************************

Det får vara hur det vill med det. Jag har i alla fall gått ner 10 kg på 12 veckor. Det är bra resultat, tycker jag. Ja har inte ätit många kakor eller tårtbitar sedan jag började. Men någon gång måste man ju ha fest. Annars blir livet tråkigt. Jag äter för det mesta det jag vet är nyttigt för mig. Jag har bantat så många gånger så jag kan nog allt om kost. Det är oklart om jag ska fortsätta att betala för att få programmet i datorn och i min IPhone. Ska Viktväktarna få tjäna pengar på min olycka? Nej, jag hoppar nu!  Jag har flera böcker med viktväktarrecept och det är nog läge att ta fram dem nu. Jag vet ju hur VV fungerar nu  och hur många PP jag får äta. Det är ju bara att skriva upp på ett papper istället.

Att börja med LCHF vet jag inte heller om det är något alternativ. Det finns forskare som varnar för den metoden nu. De säger att det finns de som har fått hjärtinfarkt eller cancer i högre utsträckning än andra. Vad ska vi arma människor tro? Man kan ju bli alldeles förvirrad.

Nya rön om Tallriksmodellen 

Men bort med en potatis!!!
 
Medelhavskost ska också vara bra.

 Nej, äta mindre och röra på sig mer det är melodin, tror jag!

 
 Men på sommaren år 2014 ska jag vara fit och se snygg ut i bikini. De har jag bestämt. Så det så!
Men då gäller det att träna ordentligt och äta bra mat. Jag satsar på Beach 2014. Wish me luck!
Kram till alla go´a vänner.
 
Lovar att jag inte ska se ut så här.
När jag gått ner till min målvikt tänker jag ALDRIG gå upp igen!
Det har jag lovat mig själv.

Kommentarer

Postat av: Spanaren

Publicerad 2013-04-15 12:03:06

En egen folkdräkt och hemmagjord *impad* Söt som socker och söt och go även i dag.

Jag började om med min tallriksmodell förra veckan och det märks redan lite på vågen ;.)

Äta mindre och röra på sig, det tror jag också på. Varför ska det vara så svårt då *ler*

Kommer man bara in i rytmen med att äta mindre så går det hur bra som helst.

Det är vanan som ska brytas/ kram

Svar: Hej! :) Tack för det! Tallriksmodellen är bra. En potatis mindre bara läste jag i en kvällstidning. Klart man ska röra på sig om det går. Det gäller att inte ha ngt sockersug. Tack för att du skrev! Kram
Stintan

Postat av: Anonym

Publicerad 2013-04-16 11:42:28

Jag går själv på diet men inte hos viktväktarna. Jag tar bara bort kaffebröd, godis och äter mindre portioner. Sen gäller det att röra på sig också.

Du ser då inte ut som en fet gammal tant utan ungdomlig med ett snyggt hår och ansikte. Vi kan ju inte se ut som när vi var 20 år. Jag blev överviktig av min utbrändhet och nackskada för jag kunde inte röra på mig på samma sätt och arbetar man inte så blir det sämre. Du har ju också en massa krämpor och det gör att man inte är så rörlig som förr. Jättefin bild på dig som ung.

Jag vet inte vad jag väger man storleken på kläder varierar mellan L och xL så jag måste nog väga en 85-90 kg och måste gå ner minst 20 kg.

Inte illa att du sydde en sockendräkt själv, kan inte vara lätt. Bra information om Viktväktarna, dom tar ju hutlöst betalt också. Jag tror inte att det finns några mirakelmetoder utan det är bara att röra på sig och äta mindre kalorier. Jag var med i Aftonbladets viktklubb för några år sedan men gick upp igen. Tråkigt att du har såna besvär med lederna men skönt att det finns lite lindring att få.

Roliga bilder du satt in. Jag får nog satsa på 2014 också för det går inte att gå ner så mycket till sommaren men några fler kilon skall det bli. Vi får peppa varandra, det vore kul.

Tack för dit läsvärda inlägg

Ha en fin dag
kramar

Svar: Tack, kära du! Det är klart att vi inte kan se ut som vi gjorde när vi var unga men egentligen behöver vi inte väga mer, eller hur? Jag ska gå ner 30 kg till. Det låter mycket men så är den krassa verkligheten. Jodå, inte var det så svårt. Men jag fick ju lära mig att sy tredubbla hålsömmar. Det tog den mesta tiden att sy dem. Är på kragen samt manschetterna på blusen och nedtill på förklädet. Tack själv för att du läste! Kramar
Stintan

Postat av: wiolettan

Publicerad 2013-04-16 14:50:57

Oj, så bra du skriver. Intressant och nyttig läsning.
Du var så fin på ungdomsfotot, och, du är så fin idag.
Tjock, det kan jag inte se på bilden.
En sak var inte bra. Jag fick så dåligt samvete för att jag inte anstränger mig mer för att gå ner i vikt.
Då jag var drygt femtio år slutade jag att röka och gick upp 20 kg. Jag har fortfarande inte gått ner dom. Det är 20 år sedan.
Nu sedan jag har fått mitt förmaksflimmer är det ännu svårare att göra något vettigt med motion.
Maten, ja, jag äter för mycket.
Varm kram till dig och tack än en gång.

Svar: Hej! :) Tack för att du uppskattar vad jag skrivit! Ja, det är inte lätt att bli av med kilona. Det enda rådet jag kan ge dig är att vara försiktig med kakor. Bara ibland kan man äta det. Godis har jag helt slutat äta. Ta mindre portioner. Motionerar gör du redan. Det går att gå ner i vikt. De är jag ett bevis på. Kram till dig
Stintan

Postat av: Anonym

Publicerad 2013-04-18 14:59:10

Hej!
TACK för din kommentar hos mig ,-)
Kikar in hos dig ,-)
Vilka härliga bilder du har, alla, roliga kommentarer och sanna, dom som är rörliga ,-)))
Vilken jättefin folkdräkt!
Du är så söt. trodde det var din lillebror som var med på bilden ,-)
Jag har haft sväljsvårigheter i 34 år, men så en dag kunde jag äta, inte när jag är ensam, men med gubben hemma, OJ va gott det är, så nu ska 8 kilo bort till sommaren!
Så jag håller tummen för dig, och hoppas själv att jag lyckas jag också.
Ha det fint, KRAM Primrose ,-)

Svar: Hej :) Tack för det! Ja, en är fin. Men jag kan inte hade nu. Siktar på nästa år. Jag förstår att du haft problem efter att ha läst din blogg. *kramar om* Men ni har kämpat tillsammans ni två. Bra jobbat! Du kommer att klara ditt mål. Har jag klarat så kan du! Jag håller min tumme för dig :) Må så gott! Kram
Stintan

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Stintan

2010 köpte vi huset på Mon. Sedan oktober 2013 bor vi här permanent. Jag tycker om att sticka, virka och sy. Jag läser också mycket. Vi har fyra birmakatter och en hund. Jag är litet ojämn i mitt bloggande beroende på att jag ibland inte mår så bra. Jag har en whiplashskada och psoriasisartrit. Men man måste ju leva ändå. Livet går inte i repris.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela