Huset vid Ångermanälvens strand

Detta är Ådalen, Guds verk, då han på samma gång log och vredgades!

Uteplaner

Publicerad 2011-04-29 12:46:12 i Allmänt,

Vi har ett fristående uterum nere på mon. Vi måste flytta det för det kommer att vara i vägen när vi ska göra utbyggnaden. Det bästa vore att flytta det redan nu i sommar.

Detta vill jag att det ska bli mitt eget projekt. Jag vill försöka att göra allt själv utom då att lägga nytt tak. Det får Christer hjälpa mig med.


Fristående uterum

Det står inramat av en hög syrenhäck. Den får vara kvar för den blommar så vackert. Men själva rummet är mörkt och dystert. När vi har flyttat det till andra sidan häcken kommer vi nog att kunna ha kvar syrenerna. Det finns två rosenbuskar där också. Jag skulle vilja göra detta redan i sommar. Har sett ett annat fristående uterum. Det är inte alls byggt på samma vis men det gav mig massor av idéer.


Så här ser det ut som jag sett ute på internet

Vi ska lägga nytt plasttak för det som är på nu är fyllt av mossa och det är inte helt heller. Sedan vill jag slå på bräder som det är inne i det här ovan. Det får bli liggande råspont. Det duger. Jag kommer att måla det i en nyans av grå-vitt, utsidan också. Helt vitt blir bländande. Där gluggarna på sidorna är tänkte jag att jag skulle få tag på gamla, spröjsade fönster hos Anders Agrell på byggåtervinningen i Prästmon. I den stora öppningen tänkte jag ha några skira gardiner som man kan dra för om solen blir för stark. Jag ska också ha fönsterbänkar som jag ska ha pelargonier på.

Vi har fått en jättefin rottingmöbel av Christers moster. Hon ska flytta till lägenhet och har ingen plats för den. Den kommer ju att bli jättefin där.


Den ser ut så här men dynorna går över hela stolen och är färggladare

Det ser fint ut med plattor som det är vid vid uterummet som jag hittade på nätet. Om vi också gör så så kan man ha två stolar och ett litet bord utanför på plattorna. Planteringen är också vacker. Så kunde jag också göra. Ja, idéerna bara kommer till mig nu.

Jag tänker ta bort rabatterna som är runt huset och placera ut växterna i närheten av där uterummet ska stå. Jag ska höra med Hans Styrman, vår granne, om inte han skulle kunna hjälpa mig. Han har traktor och han kanske kan flytta en stor sten och sätta ner den i närheten av tallarna. Då kunde jag plantera de gamla växterna runt den.

Liljekonvaljerna kommer att hamna på matkällartaket.


Matkällaren

Kanske skulle det vara fint med vitsippor där också. Och blåsippor. Den stora björken framför förrådet ska ner i sommar. Den är murken. Granen till höger om uthuset ska också bort. Bakom uthuset, ner mot älven, ska vi bygga en altan. Det blir härligt att sitta där och grilla till middagen och njuta av kvällssolen.
Till vänster om uthuset ska vi har vår badtunna, som vi ska flytta ner från Robertsfors. Det blir bra att pumpa upp vatten från älven till den. När man badar så kan man svalka sig med jämna mellanrum genom att ta ett dopp från bryggan.

Vilket paradis vi har!

Lev väl mina vänner! I morgon är också en dag.
Skriv gärna några rader i bloggen! Då blir jag glad.Sista dagen

Publicerad 2011-04-28 08:33:04 i Allmänt,

Så kom vi då till sista dagen för vår vistelse på mon för den här gången. Vi klev upp tidigt för att Christer och Mats skulle fara upp till Domsjö och hämta båten. Så bra att vi har honom så nära så vi kan få hjälp om det behövs! Och en mycket god vän är han också. De bar in kyl-frysen till vardagsrummet innan de åkte. Där ska den få stå tills vi rivit köket och gjort klart för att sätta in själva köksinredningen. Likaså skafferiet ska stå där inne tills vidare.
 Veckan innan vi åkte ner köpte vi åror på Biltema i Umeå och vi ska väl få tag på en liten motor också. Den bör i alla fall vara så stark så den klarar att hamna ute i strömfåran i älven. Annars driver man med flera kilometer. Det skulle inte vara så kul kanske.


Älven vid Styrnäs

Mats kom, de åt en skinksmörgås och åkte sedan iväg vid 10-tiden. Jag diskade undan allt och städade litet. Att tvätta hann jag också med. Småpojkarna hade torkat sig på handdukarna i badrummet på barns vis: inte så mycket tvål och vatten och den mesta smutsen på handduken. Jag fick också tvätta badrumsmattorna för de gick in med leriga skor. Men vad gör väl det? Jag hade ju sagt att de inte behövde ta av sig skorna men tänkte inte på att småpojkar är överallt och att det är kul att gå i gegga. Har ju haft två själv men hade glömt. Vi var så lyckliga att de varit hos oss en hel dag.

Inga-Britt, vår kära vän, kom och hälsade på. Hon hade bullar med sig. Alltid har hon något hembakat i bagaget. Vi satt aldrig ute något för det blåste kallt. Men tvätten torkade fort. Vi har alltid mycket att prata om när vi träffas, trots att vi talar i telefon ca en gång i veckan.

Christer och Mats var hemma redan vid halv 2 och Inga-Britt stannade en stund till.

Vi kunde inte köra igång den nya kyl-frysen för vi hade haft den liggande i släpvagnen. Men nästa gång vi kommer ner så ska den invigas. Maken monterade ihop skafferiet och satte det på plats bredvid. Det stör inte och tar inte så mycket golvyta.

Själv så städade jag undan på övervåningen, uppe på vin´n (vinden), och satte mig att sticka på Henrys tröja innan jag skulle börja med middagen. Det fick bli en ny gratäng och rester av fläskfilén. Därftefter var det dags att diska och plocka undan nere.

Vi åkte norröver vid 19-tiden. Hej då mon! Vi kommer snart igen!

Lev väl mina vänner! I morgon är också en dag.
Skriv gärna några rader i bloggen! Då blir jag glad.

Annandag påsk

Publicerad 2011-04-27 15:41:27 i Allmänt,

Om du har följt min blogg så kommer du kanske ihåg att vi köpte en kyl-frys nere i Birsta förra gången vi var här nere på mon. Den fanns dock inte i lager så Patrik och Fredrik, mina söner, for och hämtade den och ställde den i Patriks garage.
På annandagen så skulle vi fara och hämta det och även köpa ett skafferi på IKEA. Vi har ju bestämt oss för LIDINGÖ. Det är en fin serie, tycker vi och kommer att passa i vårt gamla hus, som är byggt 1932.

 
Huset på mon byggt 1932


Lidingö kök. Vårt kommer inte att bli så här, men ger en uppfattning

Skafferiet, ett sådant som man drar ut och tar varorna från sidan, behöver vi nu för vi ska snart riva det gamla.


Dörrar till skafferi och städskrubb

Den väggen ska rivas för att ge plats åt skåp, diskbänk, skafferi, kyl-frys samt ett fönster ovanför diskbänken. Då får vi utsikt över älven. Det kommer att bli fantastiskt! Den ynka arbetsyta som finns nu är diskbänken. Där spisen står kommer Viking att stå och nuvarande diskbänk ska ge plats åt arbetsbänk, över- och underskåp.

Viking

 
Här ska det bli ett burspråk


Det här fönstret ska sättas igen

Vi åt frukost och åkte sedan neröver åt Sundsvall i det fina sommarvädret. Fast vi förstod att värmen inte skulle stanna så länge. men man får glädjas åt det som är. Vinterna har ju varit så lång och kall.
Christer fick gå ensam in på IKEA för vi kunde inte lämna Elvis i bilen för det var så varmt och där på parkeringen finns det ingen skugga. Och glad var jag för jag gillar inte att vara på IKEA. Jag öppnade bakluckan och satt där och stickade. Det var några som kom fram till mig bl.a. en karl från Umeå som tyckte att jag var lycklig som slapp gå in. Frugan hans hade jagat in honom mot hans vilja. Jag hade bett Christer att köpa några porslinshandtag som jag såg när vi var nere sist.

Christer kom ut med skafferiet men tyvärr så fanns det inga fronter. Vi får köpa det sedan. Det gör inget. Och hans uppfattning om porslinshandtag var porslinsknoppar... ha,ha! Typiskt karlar! Men det gjorde inget för jag ska ha av bägge sorter.


Handtagen ska vi ha på lådor och knopparna blir på överskåpen

Vi åt lunch hos Fredrik och Helena och sedan så åkte vi till Patrik och Mia och karlarna lastade in kyl-frysen i vår släpvagn och sedan fikade vi ute. Det var så fint där på tomten. Vitsipporna blommade. Det finns inga vitsippor på mon, men jag ska plantera det. Min bror har en hel slänt av dem.


Jag bara älskar vitsippor

När vi skulle åka så frågade Mia om vi ville ha deras gamla ytterdörr. Christer ville inte, men det gjorde jag. De har satt in dubbeldörrar när de renoverade sitt nya hus och det har är en ekdörr som är vackert utsirad. Tyvärr tog jag inget foto på den men jag får göra det när vi åker ner nästa gång. Christer tänker bygga en farstu och då kommer den dörren att bli jättefin där. Han hade inte tänkt så långt men när han sen kom på det så var han glad över att jag hade insisterat på att ta emot den.

Det blev åter en sväng till IKEA för Christer hade fått en presentcheck på 200 kr. De räcker bara i tre månader och han hade kommit på att den som vi fick för soffan bara skulle räcka i 1½ månad till. Det gällde att smida medans järnet var varmt! Jag bad honom köpa en lådhurts och ta av de 700 kr som vi hade fått i checkar. När han kom ut hade han fått ytterligare 200 kr! Tala om affärsidé. Men de kommer att behövas när vi ska köpa resten av köket.

Sedan bar det äntligen iväg mot mon. Men innan vi kom dit så stannade vi i Härnösand och fikade hos Margit, vår goda vän. De hade stuga i Gavik i Höga Kusten där jag också hade min. Där lärde vi känna varandra. Hon blev änka i december när Rune gick bort och hon känner sig ensam. De hade varit gifta i 60 år och känt varandra ännu längre. Klart att hon blev glad att vi kom.

Lev väl mina vänner! I morgon är också en dag.
Skriv gärna några rader i bloggen! Då blir jag glad.


Påskdagen

Publicerad 2011-04-27 11:17:07 i Allmänt,

Idag kom mina barnbarn! Åh, vad jag längtat efter dem! Att vara så långt ifrån dem gör mig nästan sjuk ibland. Det är 32 mil mellan Robertsfors och Alnön, men bara 11 mil mellan mon och Alnön. Det är så bra när man är där nere för då kan man ses oftare. Det var verkligen en mycket bra idé av Christer, min man, att vi skulle köpa ett hus här nere vid Ångermanälven.


Här sitter alla fyra i trappan, Henry, Leo, Ville och Edvin ...


... och här smet Leo

När de kom så var det så fint väder och barnen började genast leka med det vi hade köpt. De spelade fotboll och kastade ringar och hade hur kul som helst.
Vi åt ett smörgåsbord till lunch och jag hade kokat "mormors senap", som min mamma alltid gjorde. Mina tre barn gör alltid den när det är jul. Ibland kan det bli till påsk också. Men de hade inte gjort den i år så glädjen blev stor när jag hade kokat den.

Till eftermiddagsfikat hade jag gjort en jordgubbstårta för det hade Edvin önskat. Jag hade den på det fina kakfatet jag fick när jag fyllde år.

Vi satt i uterummet och ute på gräsmattan. Vädret var bara så fantastiskt! Ungdomarna solade och barnen lekte. De kom på att det var jättekul att spela kubb. Farfar lärde dem.


Fredrik och Helena njuter i solen


Patrik, Christer och Mia i samtal i uterummet

Till middag blev det helgrillad fläskfilé och en jättegod potatisgratäng. Barnen fick ett eget matbord inne i vardagsrummet för annars hade det blivit trångt.
Dagen blev fantastisk och de for inte hem förrän klockan var nästan halv nio på kvällen.
Då var farmor och farfar så trötta så middagsdisken fick stå.

Lev väl mina vänner! I morgon är också en dag.
Skriv gärna några rader i bloggen! Då blir jag glad.
Påskafton

Publicerad 2011-04-26 16:48:09 i Allmänt,

På påskaftonen vaknade vi vid 8-tiden och det var ett strålande väder ute. Det skulle bli en varm dag. Meterologerna hade lovat sommarväder på runt 19-20 grader i skuggan. Men det var litet svalt på morgonen så det fick bli frukost inne. Det kändes så härligt att vara nere på mon igen. När man tittade ut på älven så var det inte en krusning på vattnet.

Vi bestämde oss för att åka in till Kramfors för att köpa ramar till de foton vi fått på mina fyra barnbarn och det fick bli DollarStore. Där finns det nästan allt. Och billigt är det. Ramarna vi fann är silverfärgade. Klart det till fyra stycken Silfvernaglar! Vi köpte också en fin, vit lykta att ha på bron. Den röda får vara nere i källaren tills det blir advent igen. Mina söner med familjer skulle komma på påskaftonen och vi måste förbereda för att ha småpojkarna sysselsatta. Vi hittade också en leksak som var en pinne som man kastar ringar runt. Det fanns en förpackning med 3 st. småbilar i och vi köte två sådana. Men de hade ingen fotboll.

Vi åkte till Erikshjälpen så klart. Det gör vi alltid när vi är i Kramfors och de har öppet. Alltid hittar man något.


Erikshjälpen i Kramfors

Den här gången blev det ett litet skrivbord att ha i gästrummet uppe samt en jättefin liten bytta att ha strösocker i och slutligen en tjusigt målad trätupp som står ute på bron tillsammans med påskriset i en Höganäskruka. Gästerna ska minsann känna sig välkomna när de kommer till oss!
Innan vi lämnade Kramfors så for vi till OKQ8 och köpte ett kubbspel. Ingen fotboll där heller.

Vi for hemöver och tittade in till Mats, Christers ungdomsvän som bor i Nyland, för att få en kopp kaffe. När vi var där så ringde Mats och Christa från Kramfors och undrade om vi var hemma för de ville komma upp och hälsa på. Jättekul! Vi skyndade oss och for och handlade på ICA-Rosen och där hittade vi en fotboll. Helgen var räddad! Klart att smågrabbarna ska få spela fotboll när de kommer till farmor och farfar.


Byttan att ha strösocker i och hustomten

Tuppen hälsar välkommen

På eftermiddagen, vid 15-tiden, kom Mats och Christa och hälsade på. De hade fikabröd med sig. Utemöblerna kom fram i en hast och vi satt i vårt fristående uterum och gonade oss. Vilket underbart väder! De stannade till middag och det blev grillade kotletter och potatissallad. Vi hade verkligen haft en trevlig dag.


Vid älven

Lev väl mina vänner! I morgon är också en dag.
Skriv gärna några rader i bloggen! Då blir jag glad.Långfredag

Publicerad 2011-04-26 11:37:10 i Allmänt,

Christers son Salomon fyllde 30 år på långfredagen så vi skulle först dit innan vi kunde styra kosan till mon. Han bor i Ytterboda med sin familj. Efter kalaset skulle vi tillbaka till Robertsfors för att hämta våra tre katter; Stintan, Clintan och Figge samt Elvis. Han hade fått stanna hemma denna gång.

Det tar ca tre timmar att resa från Robertsfors till mon. Den här gången åkte vi över Gålsjöskogen och Gålsjöbruk. Det var varmt och soligt väder. När vi kom ner till Undrom och följde älven var det hisnande vackert. Klockan var nio på kvällen och solen hade just gått ner bakom skogen i Prästmon. Himlen var rosa, orange och blå och den speglade sig så vackert i älven, som var helt spegelblank. Man såg bara att den flöt neröver. Himmelskt vackert!

När vi kom ner till vårt hus på mon möttes vi av ljuvligt fågelkvitter och vi kände oss oerhört priviligerade att få ha ett hus här i denna vackra del av vårt land, i det fagra Ådalen.


Styrnäs
Lev väl mina vänner! I morgon är också en dag. 
Skriv gärna några rader i bloggen! Då blir jag glad.

Båten

Publicerad 2011-04-08 10:54:35 i Allmänt,

Ända sedan vi köpte huset på mon så har vi pratat om att skaffa oss en båt, ca 4 m lång med en 3½ - 4 hk motor. Alltså bara en liten behändig båt som vi kan ha där i älven. Den ska ju också vara lätt att dra upp på land för Christer och mig.
Igår eftermiddag fick jag ett mail från Christer att han hittat en fabriksny roddbåt; Längd 4.2 m och till ett pris av 9 995 kr. Den kostar eg. 18 500 kr men ägaren hade fått den som betalning för något som någon var skyldig honom. Vilket tillfälle!

Jaa ... vi har verkligen tur som har fått allt till så bra priser. Hoppas bara att när vi ska köpa köket på IKEA att de har det där erbjudandes som de brukar ha: Handla kök för 10 000 kr så får du 1 000 kr att handla annat för.
Kanske, kanske blir det så. Någon gång under sommaren lär de säkert ha det erbjudandet.

Vi känner oss nöjda för nu kan vi sätta på barnbarnen flytvästar och åka en tur på älven med dem och så kan de få meta. De kommer att tycka att det är skoj. Och vi kan kanske få oss en och annan måltid från Ångermanälven.


Ville och Leo, Patriks och Mias barn.


Edvin och Henry, Fredriks och Helenas barn.


Hilma och Molly, Salomons och Stinas barn.

Lev väl mina vänner! I morgon är också en dag.
Skriv gärna några rader i bloggen! Då blir jag glad.


Om

Min profilbild

Stintan

2010 köpte vi huset på Mon. Sedan oktober 2013 bor vi här permanent. Jag tycker om att sticka, virka och sy. Jag läser också mycket. Vi har fyra birmakatter och en hund. Jag är litet ojämn i mitt bloggande beroende på att jag ibland inte mår så bra. Jag har en whiplashskada och psoriasisartrit. Men man måste ju leva ändå. Livet går inte i repris.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela