Huset vid Ångermanälvens strand

Detta är Ådalen, Guds verk, då han på samma gång log och vredgades!

Botniabanan

Publicerad 2012-11-09 12:51:00 i Allmänt,

 
När vi köpte huset på Mon så var det inte bara för den vackra utsikten och läget nere vid Ångermanälven. Maken hade då 6½ år kvar att arbeta. Nu är det bara 4. Men vi räknar med att lägga ut huset i Robertsfors till försäljning under våren 2013. Om vi får sålt då så flyttar vi ner. Annars kommer vi ändå att vara där så mycket som möjligt. Vi kan sätta in en "vakt" som ser till att inte vattnet fryser i huset i Robertsfors. Eftersom vi hade en vattenskada i vintras och har lagt utanpåliggande rör så är risken minimal. Min man är mycket duktig på att fixa sådant. Han håller just nu på att bygga en. Han köper inga färdiga utan han bygger själv. Eftersom han är elingenjör så kan han sånt.
 
Med Botniabanan så är det möjligt för honom att pendla till arbetet uppe i Umeå. Det tar 1h28min och 30 min till Ö-vik, där hans företag också har ett kontor. Hos oss här det därför varit mycket tågsnack de senaste 2½ åren. Han kan koppla upp sig på tåget och jobba därifrån. På så sätt kan han räkna en del av tiden som arbetstid.
 
Botniabanan är en järnväg i Ångermanland och Västerbotten i norra Sverige. Den avgrenar sig från Ådalsbanan vid Västeraspby nära Kramfors-Sollefteå flygplats strax söder om Ångermanälven, och går via Örnsköldsvik och Nordmaling till Umeå.

 Järnvägen är 190 kilometer lång och har totalt 140 broar och 25 kilometer tunnel. Banan är enkelspårig men försedd med 22 mötesplatser. Maximal hastighet är 250 km/h för persontåg och 120 km/h för godståg med maximal axelvikt på 25 ton.

 

 
 
 
 

Med start i augusti 2012 trafikeras hela sträckan mellan Sundsvall och Umeå av regionaltåg. Från 9 december 2012 kör SJ även snabbtåg (SJ 3000) mellan Stockholm och Umeå.

 

 

 Lördagen den 28 augusti 2010  invigde Kungen Botniabanan. Botniabanan sträcker sig från Ångermanälven, strax norr om Kramfors flygplats, via Örnsköldsvik, Husum, Nordmaling, Hörnefors och Umeå.

Min man och många andra som representerade företag, press och annat hade dagen innan åkt samma sträcka.

Kungen anlände till Kramfors där den första invigningsceremonin ägde rum.

 


Kungen deltog därefter i invigningsceremonier i Örnsköldsvik, Nordmaling samt Umeå.

Dagen avslutades med en middag på residenset i Umeå.

I sina tal sade Kungen att "Botniabanan går från Ångermanälven till Umeå och förbinder de fyra kustkommunerna. Den bildar också en effektiv länk mellan Ådalsbanan och norra stambanan och på så sätt får Botniabanan stor betydelse i ett vidare perspektiv. Med dessa ord vill jag önska lycka till med förhoppning om att Botniabanan ska bidra till att utveckla regionen."

Botniabanan sträcker sig genom två landskap och fem kommuner, totalt 19 mil järnväg.

 I augusti 2011 skulle Botniabanan kopplas ihop med Ådalsbanan och därmed Ostkustbanan. Så blev det nu inte som jag tidigare sagt. Det blev fördröjt i ett år eftersom man måste åtgärda Ådalsbanan och signalsystemet som man hade haft problem med. Det blev istället i augusti 2012 som allt var klart. Detta kommer att leda till att tåg kan köra norrut via stambanan mot Kiruna och söderut mot Stockholm och vidare ut i Europa.

 

I slutet av augusti provåkte maken 3 ggr och det gick utmärkt. Tåget går från flygplatsen och själva stationen kallas Västeraspby.

 
Där finns parkeringsplatser med motorvärmare och det kostar inget extra att stå där. Det är väldigt bra ordnat. 11 minuter tar det från vårt hus att komma dit. Man får räkna med litet längre tid när det är vinterväglag. Men när vi ska bo där permanent och om maken då fortfarande arbetar så måste vi ha en bil till.
 
Jag tycker att det ska bli toppen att flytta dit. Det är bara 11 mil till mina fyra barnbarn i Sundsvall. Det blir bra! Från Robertsfors är det 32 mil.
 
Så du förstår säkert att vi tycker att allt kommer att bli väldigt lyckat för oss. Nu hoppas vi på att Norrbotniabanan ska bli godkänd så att resten av Norrland blir införlivat i tågtrafiken.
 
Sköt om dig och ha en trevlig helg!
 
"I ett soligt sinne är det alltid sommar." © Lillemor
 
 
 
 
 

Kommentarer

Postat av: Maya

Publicerad 2012-11-09 14:12:13

Vad spännande med snabbtåg, det kanske man skulle behöva testa. Vi får lämna bilen hos släktingar i Umeå och dra en shoppinghelg i Tokholm haha. Undrar vad SJ3000 kostar den sträckan? :) Och hur lång tid det tar? :)

PS! Har svarat på Dina kommentarer på min blogg igen :) Tack för trevligt besök!

Trevlig helg tillönskas från norr :)
// Maya

Svar: Ja, det går verkligen fort. Själv har jag inte testat än men maken känner sig väldigt nöjd.

Du kan ju kolla på SJ vad de tar. Jag tror inte att det är så dyrt.
Ha det gott! // Lillemor
Stintan

Postat av: skrivmoster

Publicerad 2012-11-11 22:14:48

Så mycket bra information du lagt ut Lillan och fina bilder också! Vi har inte fått nåt klartecken än att vi ska involveras i denna bansträckning. Pengabrist verkar det vara eller vad annars?

Så praktiskt det kan bli för er! Jag vet ju att ni gärna flyttar ... om inte annat så är det ju härligt att få barnbarnen närmare. Säg om man fick det!!

Nu är det god natt härifrån.
Önskar dig en ny och fin vecka! Kram!

Svar: Tack för det!
Det är ju verkligen tråkigt att det ska ta så lång tid att komma till skott! Med Norrbotniabanan skulle ju hela infrastrukturnätet kunna bindas samman. Det skulle betyda mycket, både för oss och övriga Europa. Jag tror på regeringsskifte. Då blir det säkert annat ljud i skällan.

Ja, det blir bra för mig att komma närmare dem. Dotra bor ju i Linköping men hon har inga barn än. Man kan sätta sig på tåget och åka ända fram utan att byta. Perfekt!

Makens barnbarn bor ju strax utanför Umeå men det är ändå "bara" 19 mil till dem. Vi hamnar nästan mitt emellan.

Nu är det bara att hoppas på att vi får sälja huset i Robertsfors snabbt våren 2013.

Ha det så gott och hälsa E!

kram
Stintan

Postat av: Kikkan

Publicerad 2012-11-30 01:14:32

Du är så himla duktig att skriva och ger massor av bra information.. Pratade med min kompis i Noraström igår och jag hoppas verkligen att det blir en tripp norröver för oss nästa sommar. Noratröms kompisen min är klasskamrat med Din & min blogg & fb kompis "lapptäcks"- Gudrun. Liten värld va ???Ha en trevlig kommande week-end. Massa Londonkramar Kikkan♥♥♥

Svar: Hej Kikkan!
Tack för det! :)
Jag hoppas också att ni kommer upp.
Vilken är din kompis i Noraström? Min stuga låg i Gavik, som ligger i Nora.
Jaa, världen är bra liten.
Kram till er i London ♥♥♥
Stintan

Postat av: Anonym

Publicerad 2013-02-06 16:57:39

Villka fina bilder som gjör att man seglar iväg lite.
Mycket bra information här åkso.
Ha det jättebra från en som hittat hit genom en gemensam bloggvän. Spanaren.

Svar: Hej Spanaren!
Tack för att du besökte min blogg! Jag vet var du hittade mig. Jag ska gå in och titta hos dig också.

Ha det fint!
Stintan

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Stintan

2010 köpte vi huset på Mon. Sedan oktober 2013 bor vi här permanent. Jag tycker om att sticka, virka och sy. Jag läser också mycket. Vi har fyra birmakatter och en hund. Jag är litet ojämn i mitt bloggande beroende på att jag ibland inte mår så bra. Jag har en whiplashskada och psoriasisartrit. Men man måste ju leva ändå. Livet går inte i repris.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela