Huset vid Ångermanälvens strand

Detta är Ådalen, Guds verk, då han på samma gång log och vredgades!

Allhelgonahelgen

Publicerad 2012-11-05 11:22:00 i Allmänt,

Allhelgonadagen (i äldre tider även skrivet all helgona dag, i dagligt tal "allahelgona") är en dag som alltid infaller 1 november, till skillnad från alla helgons dag som i Sverige numera är benämningen på en rörlig helgdag förlagd till den lördag som infaller mellan 31 oktober och 6 november. Ursprunget till dessa båda dagar är detsamma, och den ursprungliga platsen var den 1 november, ett datum som behållits i de flesta länder och som i den svenska almanackan hela tiden varit fri från andra namn. Distinktionen mellan de båda namnen infördes 1953, då alla helgons dag flyttades från att vara första lördagen i november till sin nuvarande plats, och samtidigt blev allmän helgdag (lördagar var fortfarande arbetsdagar när beslutet togs 1953). Eftersom 1 november fortsatte kallas allhelgonadagen kallades den nya helgdagen för alla helgons dag.

Innan dess gjordes inte denna åtskillnad, utan båda dagarna kallades "Alla helgons dag" eller "Allhelgonadagen.

Hur som helst så är det därför vi firar i Sverige. Trodde jag. 

Halloween (från engelskans All hallows’ even, ’alla helgons afton’) är en högtid som i sina urpsrungsländer firades den 31 oktober. Halloween har sitt ursprung på Irland och delvis i Skottland. Via USA, dit många irländska emigranter kom under 1840-talets svält- och nödår, slog den igenom i Sverige under 1990-talets andra hälft. Där firas den inte sällan även på andra dagar, som helgen före Allhelgonadagen eller Allhelgonaafton. Även andra dagar kan förekomma. En Halloweentradition bland barn är att klä ut sig i spökkostymer, och gå runt i kvarteret för att be grannarna om bus eller godis, liknande den påsktradition med påskkärringar som finns i Sverige. Det svenska Halloweenfirandet kan ses som etablerat, och omsätter varje år cirka en miljard kronor i Sverige.

 

Varför kunde vi inte bara hålla oss till vår tradition? Så tycker jag. Men jag måste nog tänka om. Mina barnbarn är ute och spökar så jag måste acceptera det hela. Vi är ju ett mångkulturellt samhälle nu.

Huuga, vad ruskiga de ser ut!!!
 
Jag gör hellre så här:
 
Maken och jag var bort till min mormors och morfars grav och gjorde fint på fredagen. Kyrkogården ligger bara ca en mil från Mon. Förut har det varit svårt att hålla graven fin men eftersom det är så nära nu så har jag tagit på min lott att ordna med den. Min bror bor i Härnösand och mina kusiner i Luleå, Umeå och Stockholm.
 
 
Det lyste så fint redan på eftermiddagen där på kyrkogården.
 
På lördag eftermiddag kom min bror och svägerska från Fröland, Härnösand. Vi hade jobbat som ena tok Christer och jag för att fixa med maten. Dammsugaren gick varm och vi hade just duschat och hoppat i kläderna när de kom, en halvtimme för tidigt! *skrattar* Och vi som tyckte att vi var ute i god tid. Men allt var iordning och bordet dukat för fika så det var OK. De hade varit förbi graven för att tända ljus men det behövde de nu inte.
 
Det är alltid roligt att träffas när man bor en bit från varandra. Vi åker alltid in till dem när vi är nere på Alnön, där sönerna bor. Men det blir bara för en timme eller två. Nu kom de 13.30 och stannade till 20.30.
 
Vad vi bjöd på?
Förrätt: Rökt laxrulle med färskost och örter samt rullade smördegspinnar med Västerbottensost i.
Varmrätt: Västerbottenslax. Då skär man tunna filéer och lägger riven Västerbottensost på dem och rullar ihop. Man ställer rullarna i formen. Sedan blandar man grädde med vitt vin och slår över. Litet Västerbottensost över det skadar inte. Till det har man en sallad och pressad potatis.
Dessert: Vit chokladmousse med krossade maränger och passionsfrukt.
 
 
 Middagen blev verkligen delikat! Min bror är vegetarian sedan 25 år men min svägerska har fått honom att äta lax ibland för att få Omega 3 naturligt. Därför blev det mycket lax. Men vad gör väl det? Det är gott!
 
Ha det så bra alla där ute!
 
Tänd ett ljus och låt det brinna!
 
 
"I ett soligt sinne är det alltid sommar." © Lillemor 
 
 
 

Kommentarer

Postat av: Lena

Publicerad 2012-11-05 13:45:44

Men Lillemor...nu blir jag ju så hungrig.
Så gott. Mysigt ni har det! Kramar till en fin vän!

Svar: Ja, det var ju meningen det :)Ja, det är mysigt att vara där nere.
Jag/vi trivs så bra och längtar tills vi ska flytta ner. :)

Ha det bra du fina vän! kram
Stintan

Postat av: Inger

Publicerad 2012-11-06 00:43:11

Vilken härlig meny´!Varmrätten ska jag göra framöver, den verkar inte alltför svår att fixa tror jag? Kul med "främmande" ibland, så man får duka fint och göra lite exklusivare matsedel. Förstår att du trivs där, ni har gjort så mysigt, jag ser det på bilderna! Kram, Inger

Svar: Hej Inger!
Ja, den blev väldigt lyckad. Men om du ska göra Västerbottenslaxen så ska du komma ihåg att INTE salta den.Osten är nog salt.

Jaa, vi trivs men det är ju inte på långa vägar färdiga än. Men det blir litet varje gång vi är där nere.
Kram till dig, du go´a vän
Stintan

Postat av: wiper

Publicerad 2012-11-06 11:26:18

Tack för all information om Allhelgonadagen. Ja du allt förändras och traditionerna ändras men i år har vi inte haft några barn alls som kommit och ringt på och det är ovanligt.

Vad fint det ser ut på din mormor och morfars grav. Min mamma är född i Umeå men flyttade till min pappas hemstad Sundsvall där jag är uppvuxen. Min mans släkt bor nu i Piteå men hans mamma och pappa har bott i Luleå.

Vad kul att du har söner på Alnön. Jag kom ihåg innan dom fick bro och det var färja över. Saknar verkligen Vindhem där vi ofta var och åt med föräldrarna som barn. Det brann ju ner.Vilken god mat ni åt, nu blev jag hungrig ;) Jag vill tacka för dina fina komentarer som värmde

Ha en jättefin tisdag
kram

Svar: Ja, det är ju så att saker och ting förändras och man kan ju inte vara en bakåtsträvare i alla lägen. Jag blev nöjd när vi gjort iordning på graven. Mamma och pappa ligger i Minneslunden i Härnösand så där har vi ingen grav att gå till. Vi täner ljus hemma istället. Christers pappa ligger i Umeå och eftersom vi var på Mon så tände vi ett ljus för honom där öckså :)

Ja, tråkigt att de inte byggde upp Vindhem. Men det är vackert på Alnön. Mycket.
Middagen blev väldigt lyckad. Hade aldrig gjort chokladmoussen men den blev perfekt. Passionsfrukten gjorde att den inte kändes söt.

Ha det så bra och krya på er nu!
kram
Stintan

Postat av: Maya

Publicerad 2012-11-06 20:18:20

Hej och tack för besöken på min blogg!!! :D

Ja det kan bli lite för mycket att behöva ta hit fler och fler traditioner som från början inte är våra. Inte för att det inte är kul för barnen, men för att det kan kännas lite för påtvingat och konstlat. Och försäljningen vinner förvisso på det, men det blir ju också såna "måsten" som man lätt glömmer.

Min sambo och jag låg sjuk i influensa och feber när det ringde på dörren, två söta utklädda småkillar (våra grannbarn) ropade glatt "Bus eller Godis" och då vi legat sjuka hade vi helt glömt bort detta förstås. Min sambo fann sej snabbt och rafsade ihop några halstabletter med svartvinbärssmak till dem. Dom blev då nöjda iallafall.

Sen att halloween infaller på vår allhelgona känns också lite fel då vi ska minnas och hedra våra bortgågna, samtidigt som andra klär ut sej, festar och skojar.

Då dröjer det väl inte länge tills vi firar "Dias de los muertos" också, vilket är "De dödas dag" som festival med mat, blommor, dekorationer och målade ansikten som traditionen i Mexico! Den 1 november för döda barn, 2 november för döda vuxna och högtiden firas i flera dagar. Detta för att hedra och minnas våra bortgågna.

Nästa år kanske man ska springa omkring i finstassen, knacka på hos grannarna och ropa Hallo-viiin? när de öppnar...det låter som en bra idé ;)

Ha en fin vecka!

Svar: Ja, det är det där med kommersen som följer med. Så är det ju med Alla Hjärtans Dag också. Skrattade när jag läste om att sambon rafsade ihop litet halstabletter. Vilken syn!
Jag tror inte att den mexikanska traditionen kommer hit. Men man vet aldrig.

Vi hade tänkt gå runt på Mon med vinglas men det blev inte. Vi fegade ur *skrattar* Grannarna hade kanske tyckt att vi var knasiga. Vi har ju inte haft stället så länge. Men nästa år kanske :)

Här skiner solen och vi har snö på marken.
Ha det bra!
Stintan

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Stintan

2010 köpte vi huset på Mon. Sedan oktober 2013 bor vi här permanent. Jag tycker om att sticka, virka och sy. Jag läser också mycket. Vi har fyra birmakatter och en hund. Jag är litet ojämn i mitt bloggande beroende på att jag ibland inte mår så bra. Jag har en whiplashskada och psoriasisartrit. Men man måste ju leva ändå. Livet går inte i repris.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela